ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

ελαιοχρωματισμοί κτιρίων κατοικιών βάψιμο πολυκατοικιών σπιτιού δωματίου τοίχου επισκευή μετώπων στηθαίων μπαλκονιών προσόψεων στηθαία πολυκατοικίας κούτελα μέτωπα κτιρίων προσόψεις μετώπες πολυκατοικιών πρόσοψη κατοικίας μαρκίζα μετώπη μπαλκονιού χωρίς σκαλωσιά στηθαία

Τα ΧΡΩΜΑΤΑ & τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ είναι στενά συνδεδεμένα. Τα ζεστά χρώματα μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικά συναισθήματα από τα δροσερά. Και τα φωτεινά χρώματα μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικά συναισθήματα από τα σιωπηρά χρώματα. Όλα εξαρτώνται από το πώς χρησιμοποιούνται οι ψυχολογικές επιπτώσεις του χρώματος.

πλαίσια εικόνων γεμάτα με διαφορετικά χρώματα
Όλα τα ΧΡΩΜΑΤΑ δημιουργούν διαφορετικά ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Τα χρώματα μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι ή λυπημένοι και μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε πεινασμένοι ή χαλαροί. Αυτές οι αντιδράσεις έχουν τις ρίζες τους σε ψυχολογικές επιδράσεις, βιολογική προετοιμασία και πολιτιστική αποτύπωση.

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Κάθε χρώμα δημιουργεί διαφορετικά συναισθήματα

Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα ψυχολογικά αποτελέσματα που μπορεί να έχουν τα ΧΡΩΜΑΤΑ σε έναν μέσο άνθρωπο καθώς και τα βασικά στοιχεία της θεωρίας των χρωμάτων και των σημασιών των χρωμάτων.

Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε πώς τα ΧΡΩΜΑΤΑ σας κάνουν να αισθάνεστε και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ μας.

Χρώματα και συναισθήματα

Ο τρόπος με τον οποίο τα διαφορετικά χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φωτεινότητα, τη σκιά, την απόχρωση ή τον ήχο του χρώματος και αν είναι ήρεμος ή ζεστός. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα εφέ που μπορούν να έχουν τα χρώματα για το πώς νιώθεις:

Ζεστά χρώματα

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Ζεστά Χρώματα


Το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο είναι δίπλα στο άλλο στο τιμόνι και είναι ζεστά χρώματα. Τα ζεστά ΧΡΩΜΑΤΑ συχνά προκαλούν ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ευτυχίας, αισιοδοξίας και ενέργειας. Εντούτοις, το κίτρινο, το κόκκινο και το πορτοκαλί μπορεί επίσης να έχουν μια προσοχή που ασκεί την προσοχή και να σηματοδοτούν κίνδυνο ή να σας κάνουν να δράσετε (σκεφτείτε σημεία διακοπής, προειδοποιήσεις κινδύνου και ταινία φραγής). Το κόκκινο μπορεί επίσης να αυξήσει την όρεξη ενός ατόμου.

Παγωμένα χρώματα

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Παγωμένα χρώματα


Τα δροσερά χρώματα περιλαμβάνουν πράσινο, μπλε και μοβ. Τα δροσερά ΧΡΩΜΑΤΑ είναι συνήθως κατευναστικά και καταπραϋντικά αλλά μπορούν επίσης να εκφράσουν τη θλίψη. Purple χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει τη δημιουργία δημιουργικότητας, καθώς είναι ένα μείγμα από μπλε (ήρεμο) και κόκκινο (έντονο). Εάν μια εταιρεία θέλει να παρουσιάσει υγεία, ομορφιά ή ασφάλεια, ενσωματώστε αυτά τα χρώματα.

Χαρούμενα χρώματα

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Χαρούμενα χρώματα


Τα ευχάριστα χρώματα είναι φωτεινά, ζεστά χρώματα όπως κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ και κόκκινο. Παστέλ χρώματα όπως το ροδάκινο, το ανοιχτό ροζ ή το λιλά μπορούν επίσης να έχουν μια εντυπωσιακή επίδραση στη διάθεσή σας. Το φωτεινότερο και ελαφρύτερο χρώμα, τόσο πιο χαρούμενο και αισιόδοξο θα σας κάνει να νιώσετε. Ένας άλλος τρόπος που τα ΧΡΩΜΑΤΑ μπορούν να δημιουργήσουν χαρούμενα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ είναι ο συνδυασμός πολλαπλών πρωτογενών και δευτερευόντων χρωμάτων μαζί για ένα νεανικό, πολύχρωμο αποτέλεσμα.

Θλιμμένα χρώματα

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Θλιμμένα χρώματα


Τα θλιβερά χρώματα είναι τα χρώματα που είναι σκοτεινά και σιωπηλά. Το μαύρο και το γκρι είναι τα βασικά θλιβερά χρώματα, αλλά τα σκούρα και σιωπηλά δροσερά χρώματα όπως το μπλε, τα πράσινα ή τα ουδέτερα όπως το καφέ ή το μπεζ μπορεί να έχουν παρόμοια επίδραση στα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ μας ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται. Σε δυτικούς πολιτισμούς το μαύρο θεωρείται το χρώμα του πένθους, ενώ σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ασίας είναι λευκό για να τονίσει την καθαρότητα και την αναγέννηση.

Χαλαρωτικά Χρωματα

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Χαλαρωτικά Χρωματα


Τα δροσερά χρώματα όπως το μπλε και το πράσινο μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε ήρεμοι Παστέλ χρώματα και ιδιαίτερα δροσερά τόνιστα παστέλ όπως μπλε μωρό, λιλά και μέντα έχουν ένα ηρεμιστικό και χαλαρωτικό αποτέλεσμα. Ουδέτερες όπως το λευκό, το μπεζ και το γκρι μπορούν επίσης να σας κάνουν να αισθανθείτε ήρεμοι. Τα λιγότερα χρώματα που συνδυάζετε και το πιο απλό και κομψό πίσω από ένα σχέδιο είναι, τόσο πιο ηρεμιστικό θα νιώθει.

Ενεργιακά χρωμάτων

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ


Τα ισχυρά, φωτεινά χρώματα και τα ΧΡΩΜΑΤΑ των νέον μπορούν να έχουν ισχυρή επίδραση στα ΣΥΝΑΙΣΘΗΝΑΤΑ. Τα χρώματα όπως το φωτεινό κόκκινο, το φωτεινό κίτρινο και το πράσινο πράσινο μπορούν να αισθανθούν την ενέργεια και να σας κάνουν να αισθανθείτε πιο επιφυλακτικοί, αλλά μπορεί επίσης να ενοχλούν τα μάτια. Αυτά τα χρώματα θα τραβήξουν την προσοχή σας και θα ξεχωρίσουν από το περιβάλλον τους. Υψηλά χρωματισμένα, ισχυρά χρώματα όπως το βασιλικό μπλε, το τυρκουάζ, το ματζέντα και το σμαράγδινο πράσινο μπορούν επίσης να έχουν ένα διεγερτικό αποτέλεσμα και να σας κάνουν να αισθανθείτε αναζωογονημένοι και ενεργοποιημένοι.

Πώς τα χρώματα σε κάνουν να νιώθεις

Στη συνέχεια, ας βουτήξουμε στα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ μας που μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικά ΧΡΩΜΑΤΑ.

το κόκκινο

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Το κόκκινο σας κάνει να αισθάνεστε παθιασμένοι και ενεργοποιημένοι.Το κόκκινο είναι το πιο ζεστό και δυναμικό των χρωμάτων – ενεργοποιεί τα αντιτιθέμενα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ. Συχνά συνδέεται με το πάθος και την αγάπη καθώς και με τον θυμό και τον κίνδυνο. Μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό ενός ατόμου και να τον κάνει ενθουσιασμένους.

Αν θέλετε να επιστήσετε την προσοχή σε ένα στοιχείο σχεδίασης, χρησιμοποιήστε το κόκκινο. Αλλά χρησιμοποιήστε το ως χρώμα έμφασης με μέτρο, καθώς μπορεί να είναι συντριπτικό.


To πορτοκάλι

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Το πορτοκάλι σας κάνει να αισθάνεστε τρελός και ενθουσιώδης.

Το πορτοκάλι ενισχύει το αίσθημα της ζωτικότητας και της ευτυχίας. Όπως το κόκκινο, προσελκύει την προσοχή και δείχνει κίνηση, αλλά δεν είναι τόσο εξωφρενικό. Είναι επιθετικό αλλά ισορροπημένο – απεικονίζει ενέργεια αλλά μπορεί να είναι φιλόξενο και φιλόξενο. Το Orange είναι ιδανικό για μια πρόσκληση για δράση για να αγοράσετε ή να εγγραφείτε σε ένα προϊόν.

To Κίτρινο

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Το κίτρινο σας κάνει να νιώσετε χαρούμενος και αυθόρμητος.

Το κίτρινο είναι ίσως το πιο ενεργητικό από τα ζεστά ΧΡΩΜΑΤΑ. Συνδέεται με το γέλιο, την ελπίδα και τον ήλιο. Οι προθέσεις της κίτρινης βοήθειας δίνουν τη σχεδίαση ενέργειας και θα κάνουν τον θεατή να αισθάνεται αισιόδοξος και χαρούμενος. Ωστόσο, το κίτρινο τείνει να αντανακλά περισσότερο φως και μπορεί να ερεθίσει τα μάτια ενός ατόμου. Πάρα πολύ κίτρινο μπορεί να είναι συντριπτική και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Στο σχεδιασμό, χρησιμοποιείται συχνά για να τραβήξει την προσοχή με έναν ενεργητικό και παρήγορο τρόπο.

To Πράσινο

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Το πράσινο σας κάνει να αισθάνεστε αισιόδοξοι και ανανεωμένοι.

Το πράσινο συμβολίζει την υγεία, τις νέες αρχές και τον πλούτο. Το πράσινο είναι το πιο εύκολο στα μάτια και πρέπει να χρησιμοποιείται για να χαλαρώσετε και να δημιουργήσετε ισορροπία σε ένα σχέδιο. Είναι ένα εξαιρετικό χρώμα για να χρησιμοποιήσετε εάν μια εταιρεία θέλει να απεικονίσει την ανάπτυξη, την ασφάλεια ή την εμπνευσμένη δυνατότητα. Το πράσινο μπορεί επίσης να αισθάνεται χαλαρωτικό και χαλαρωτικό.

To Μπλε

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Το μπλε σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλείς και χαλαροί.Το μπλε θυμίζει ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ηρεμίας και πνευματικότητας καθώς και ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Βλέποντας το μπλε χρώμα αναγκάζει το σώμα να δημιουργήσει χημικές ουσίες που χαλαρώνουν. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι είναι το πιο ευνοημένο από τα ΧΡΩΜΑΤΑ. Τα σκούρα μπλε είναι εξαιρετικά χρήσιμα για εταιρικά σχέδια, διότι βοηθούν να δώσουν μια επαγγελματική αίσθηση, αλλά χρησιμοποιώντας πάρα πολλά μπορεί να δημιουργήσει ένα κρύο, απεμπλουτισμένο συναίσθημα. Τα ελαφριά μπλουζ δίνουν μια πιο χαλαρωτική, φιλική αίσθηση. Μεγάλα παραδείγματα είναι οι κοινωνικοί ιστότοποι όπως το Facebook και το Twitter που χρησιμοποιούν ελαφρύτερα μπλουζ.

To Μωβ

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Το Purple σας κάνει να αισθάνεστε δημιουργικοί.

Το Purple συνδέεται με το μυστήριο, τη δημιουργικότητα, τα δικαιώματα και τον πλούτο. Οι ελαφρύτερες αποχρώσεις του μοβ συχνά χρησιμοποιούνται για να απαλύνουν ή να ηρεμήσουν έναν θεατή, γι ‘αυτό και χρησιμοποιείται σε προϊόντα ομορφιάς. Ενσωματώστε μοβ για να κάνετε μια εμφάνιση σχεδίασης πιο πολυτελή και πλούσια ή ελαφριά μοβ για να δείξετε ρομαντισμό και μυστήριο.

To Ροζ

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Το ροζ σας κάνει να αισθάνεστε παιχνιδιάρικο και ρομαντικό.

Το ροζ αντιπροσωπεύει τη θηλυκότητα και το ρομαντισμό, την ευαισθησία και την τρυφερότητα. Είναι εγγενώς γλυκιά, χαριτωμένη και γοητευτική.

To καφέ

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Το καφέ σε κάνει να νιώθεις κάτω στη γη.

ΤΟ Μάυρο δημιουργεί μια αίσθηση σταθερότητας και υποστήριξης. Είναι ζεστό και φιλικό, πρακτικό και αξιόπιστο, και μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει τα παλιομοδίτικα και καλά εδραιωμένα.

To Μαύρο

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Το Μαύρο σε κάνει να αισθάνεσαι εξελιγμένος και σοβαρός.

Το Μαύρο προκαλεί δύναμη, πολυτέλεια, κομψότητα, επαγγελματισμό και απλότητα. Είναι τολμηρό, ισχυρό και λίγο μυστηριώδες. Αλλά το μαύρο μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές συνέπειες – είναι το χρώμα του πένθους, του φόβου και της θλίψης και μπορεί να αισθάνεται και εκφοβιστικό και απρόσιτο.

To λευκό

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Το λευκό σας κάνει να αισθάνεστε καθαρό, φρέσκο ​​και καθαρό.

Το Λευκό προκαλεί την καθαρότητα και την αθωότητα και δημιουργεί μια μινιμαλιστική αισθητική. Μπορεί να είναι πολύ απλή, καθαρή και μοντέρνα. Είναι επίσης το πιο ουδέτερο χρώμα όλων.

To Γκρί

ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Ο γκρι αισθάνεται σοβαρός και επαγγελματίας.

Το γκρι είναι ένα πιο ώριμο, υπεύθυνο χρώμα. Οι θετικές συνιστώσες της περιλαμβάνουν τη διατύπωση και την αξιοπιστία, ενώ η αρνητική πλευρά μπορεί να σημαίνει ότι είναι υπερβολικά συντηρητική, συμβατική και στερείται συναισθημάτων. Είναι ασφαλές και αρκετά υποτονικό, σοβαρό και αποκλειστικό.

Τα ΧΡΩΜΑΤΑ & τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ΧΡΩΜΑΤΑ μπορούν να είναι υποκειμενικά – αυτό που μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται χαρούμενος μπορεί ένα άλλο άτομο να το κάνει να αισθάνεται ενοχλημένο, ανάλογα με τις εμπειρίες του παρελθόντος.

Τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ είναι στενά συνδεδεμένα με τα ΧΡΩΜΑΤΑ ανεξάρτητα από το τι, έτσι πρέπει να λάβετε υπόψη τα αποτελέσματά σας κάθε φορά που χρησιμοποιείτε χρώματα. Τώρα που γνωρίζετε πώς είναι συνδεδεμένα τα χρώματα και τα συναισθήματα, μπορείτε να επιλέξετε τα χρώματα ανάλογα και να πάρετε τα αποτελέσματα που ψάχνετε.

Δείτε ακόμα: Άρθρο <<Η ψυχολογία των χρωμάτων.>>

Η Ψυχολογία Των Χρωμάτων
ΧΡΩΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Ακόμα Βρείτε Μας Στο FaceBook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *